Restoration

Work on the tomb of Maya was carried out intermittently from 1987-2008. As soon as the tomb was excavated, the mud-brick vaults of the lateral chapels and magazines were reconstructed, while a wooden roof was constructed over the central chapel. The fallen limestone column in the inner courtyard was re-erected and a number of relief blocks was restored to their original position. In 1990, a start was made  with the building up in mudbrick of the pylon. The stone entrance gateway between the two wings of the pylon was consolidated with new limestone masonry, some lintel and cavetto blocks were reinstated, and the remainder of the space roofed with in situ concrete. Later, the two towers of the pylon were drawn up to a full 5.5 m.

In 1994, a souterrain was constructed below ground level in the outer courtyard, consisting of a reinforced concrete slab resting on a perimeter masonry structure, accessed by a new staircase. The next year the expedition began the reconstruction of Maya's three decorated tomb-chambers within this new structure, where humidity levels were much lower than in the original subterranean complex which had also become structurally unsafe. This reconstruction project lasted until 1999, when a cement floor and proper lighting were installed. Ventilation of the entire subterranean structure, however, was inadequate. Therefore in 2006 a number of new copper ventilation pipes were installed, concealed within a new fired brick bench (built over the reinforced concrete slab) designed to take a large number of limestone architectural fragments that had been left on the ground after excavation. Further ventilation was provided within the perimeter masonry of the access staircase shaft. Here, the masonry was extended to above ground level to inhibit sand infiltration and the shaft was fitted with a new thermally-insulated steel trapdoor.

Also in 2006, exposed limestone reliefs were protected within purpose-made timber ventilated cupboards with padlocks, seated on steel channels bolted to the limestone floor. One area, on the south side of the inner courtyard, was covered with a new protective shelter for the display of a surviving limestone statue of the tomb-owner and his wife and various relief blocks. The steel-framed shelter was supported on slender composite steel and timber columns erected on the centres of the surviving limestone column bases on the south side of the courtyard. In 2008, the surviving limestone wall revetment in this area was covered with a course of new ashlar limestone masonry, above which was installed a steel plate with a protruding lip. This was to ensure that bird droppings fell away from the decorated face of the blocks. A surviving pilaster capital from this wall was also reinstated, and new visitor information panels installed, detailing the post-excavation history of the blocks and statues from the tomb.