Restoration

In 2008, all of the perimeter mudbrick walls of the tomb were consolidated to a minimal consistent height, including the entrance pylon. The chapels on the western side of the courtyard were roofed with a simple timber structure laid to fall, boarded and then waterproofed with bitumen. A layer of mudbricks and mud plaster was placed over this roof to blend with its surroundings. The new roof was required not only to protect the central chapel with its surviving limestone architectural features, but also to provide storage space in the side chapels to accommodate future finds. These chapels were given timber doors, while a steel mesh door was installed in front of the central chapel. Since the tomb's excavation in early 2007, a temporary timber shelter had been placed over the most precious reliefs on the north and east sides of the courtyard. In 2008, this covering was replaced with a more durable steel-framed shelter, with pull-up louvred shutters that allow viewing of the reliefs at a safe distance, and also provide shade from the full force of the south sun. The roof of the shelter rests on the reconstructed north and east walls of the courtyard, and is fully ventilated. Two separate opening timber cupboards protect the reliefs on the inner door jambs of the entrance.

A small percentage of the limestone lining wall of the tomb's interior, not covered by the new shelter, was reinstated with new limestone ashlar masonry in order to protect existing relief blocks and provide a visual continuity of this surface in at least the northern half of the tomb. Small areas of missing flooring were also replaced, notably inside the central chapel and immediately outside it where a loose surviving column base was reinstated. A large number of the badly-damaged limestone blocks lining the edge of the burial shaft were replaced with new blocks to define its limits and to provide an abutment for the courtyard paving. The shaft itself was covered with removable reinforced precast concrete planks. At the entrance to the tomb itself, two large monolithic limestone blocks, carved with a batter in profile, were installed as replacements for the lost door jambs. Their dimensions followed the original mason's marks on the surviving floor slabs. In order to preserve the evidence of the original door pivot and yet keep the new timber entrance door in the same position as its ancient counterpart, the door was raised on a stainless steel bracket at its base. The top of the door was made to pivot from a cantilevered timber beam that was part of a series of beams that formed a continuous lintel over a late-period shaft that had been cut through the face of the north wing of the entrance pylon. A visitor information panel was mounted under this lintel in the void created by the intrusive shaft.

In 2009, five relief blocks were reinstated in their original positions inside the central chapel of the tomb, with two new slabs of limestone reconstructing the lost transverse screen-walls. A further relief fragment was put back on the north wall of the peristyle courtyard.